Isère toerisme

AOC walnoten uit Grenoble

Als sinds 11e eeuw worden in de vallei van de Isère bijzonder lekkere walnoten verbouwd. In 1938 kreeg de 'noix de Grenoble' zelfs een eigen AOC. Chef-koks en patissiers over de hele wereld kennen deze walnoot van topniveau!

Walnoten uit Grenoble

In de Romeinse tijd belandde de walnoot in de Isère en vanaf de 11e eeuw kwam een echte walnotenproductieop gang in de streek. Tijdens de 18e eeuw was walnotenolie een geliefd product, wat leidde tot grote handelsactiviteit in het gebied. Eind 19e eeuw, als gevolg van  de opkomst van bladluis,  verving de notenboom zelfs veel wijnstokken in de Isère-vallei.Tegenwoordig staan er langs beide oevers van rivier talloze notenbomen en dan vooral in het gebied ten zuiden van de Grésivaudan. 

De verschillende soorten

In 1939 werd de 'AOC Noix de Grenoble' toegekend: de eerste keer ter wereld dat een noot een herkomstbenaming kreeg! Er zijn drie variëteiten van de walnoot: Franquette, Mayette en Parisienne. De eerste is verrweg de bekendste!

Bezoektip! Maison du Pays de la Noix in Vinay

Om alle geheimen te ontdekken van de walnoot van Grenoble, kun je aar de Grand Séchoir de Vinay gaan, tussen de notenbomen van Zuid-Grésivaudan.
Dit museum over de walnoot bevat veel rinteractieve attracties, video's en maquettes. En in de 'noottheek' gaat er een wereld van notengeuren en smaken voor je open!

Contact: Tel. +33 (0)4 76 36 36 10 - www.legrandsechoir.fr