Isère toerisme

5 beroemde trektochten

De Isère heeft geweldige langeafstandswandelngen door de bergmassieven van het gebied: de Vercors, Belledonne, Ecrins... Tochten door ongerepte natuur waarbij je kunt overnachten in een van de vele berghutten van de streek of bivakkeren onderweg.  

1. Grandes Traversées du Vercors (GTV)

De paden van de Grandes Traversée du Vercors (GTV) lopen dwars door het Regionaal Natuurpark Vercors, van de Alpen in het noorden tot de Drôme in het zuiden. Het natuurpark is een paradijs voor wandelaars, met ongelofelijke weidse landschappen, kalkstenen kliffen en kloven, toegankelijke bergtoppen en hoogvlakten. De flora en fauna is er zeer gevarieerd. Je ziet er steenbokken, reeën, gemzen, marmotten en ook beschermde wilde bloemen zoals Turkse lelie, gentiaan en edelweiss.

De GTV bestaat uit twee langeafstandswandelpaden: de 319 km lange rondwandeling Le Grand Tour du Vercors (20-daagse wandeltochttocht) en de 78 km lange Traversée du Vercors (GR91). De bekendste deelwandelingen van de GTV die in de Isère liggen, zijn de Tour des 4 Montagnes (85 km), de Tour du Mont Aiguille (16 km) en de Tour des Coulmes (37 km).

www.vercors-gtv.com

2. Haute Traversée de Belledonne (GR 738)

De 130 km lange GR 738 door het Belledonne-massief wordt beschouwd als een van de mooiste en ook een van de meest uitdagende wandelroutes van Frankrijk. De tocht voert door een afgelegen en wilde bergomgeving en trekt doorgewinterde wandelaars die niet opzien tegen 10.000 m hoogteverschil. De route loopt over de centrale bergkam van de Belledonne tussen 2.500 en 2.970 m. De 11 etappes zijn genoemd naar de herders die hier hun kuddes laten grazen. Er zijn tussenstops bij berghutten (waaronder de gezellige Réfuge Habert d'Aiguebelle) en gîtes midden in een landschap waar steenbokken, gemzen en marmotten leven. De beklimmingen van la Croix de Belledonne (2 926 m), de Rocher Blanc (2 928 m) via de schitterende Combe Madame, en ook de vele meren (les 7 Laux, Lac Blanc…) zijn hoogtepunten van deze spectaculaire route!

www.hautetraverseedebelledonne.com

3. Traversée de la Chartreuse GR9

Deze schitterende meerdaagse oversteek van het natuurpark van de Chartreuse voert langs diverse bekende hoge toppen, zoals de Dent de Crolles en de Granier... Een wandeltocht door bossen en alpenweiden op de hoogvlakten. Met overal waar je kijkt ongerepte natuur, want het mooie gebergte is alleen te voet te bereiken. Dit gebied heeft daardoor een bijzondere natuurlijke rijkdom weten te behouden. Met meer dan 700 plantensoorten (waarvan een dertigtal heel zeldzame), ongeveer 75 vogelsoorten en 43 soorten zoogdieren.

4. Grand Tour des Écrins (GR 54)

Het wandelpad GR 54 is een van de drie beroemdste langeafstandswandelpaden door de Franse Alpen, samen met de Mont Blanc en de Vanoise. DeTour des Ecrins (GR 54) staat bekend als een zware bergwandeling, maar toch kunnen alle bergwandelaars met een goede conditie en wat ervaring deze route lopen. Gewoon een kwestie van een lange adem: de trektocht is 184 km lang en duurt 7 tot 12 dagen! Daarbij doorkruis je 14 bergpassen (de hoogste op 2.735 m) en het totale hoogteverschil is 12.800 m. Onderweg kun je overnachten in de vele authentieke berghutten langs de route. De rijke biodiversiteit en de ongerepte natuur van het Nationaal Natuurpark van de Écrins in de Oisans zijn daarbij de belangrijkste attractie. Zeldzame wilde bloemen, marmotten, gemzen, steenbokken, roofvogels (vale gieren en steenarenden)... Plus de panoramische uitzichten op meren en bergen, zoals de hoge Barre des Écrins (4.102 m) en La Meije (3.983 m). In dit gebied zijn er veel bergtoppen van 4.000 meter en hoger met beroemde gletsjers die geoefende alpinisten trekken!

www.grand-tour-ecrins.fr

5. In de voetsporen van de Hugenoten (GR 965)

Het legendarische wandelpad GR 965, is een 1 600 km lange route in de voetsporen van de Hugenoten, Franse protestanten. Dit internationale langeafstandswandelpad volgt de historische route van de verbannen hugenoten uit Dauphiné, Poët-Laval in Drôme richting Duitsland en Zwitserland, na de herroeping van het Edict van Nantes (1685-1690). In Isère strekt de route zich uit over 145 km: vanaf Col de Menée in het zuiden van Vercors, door het Trièves-gebergte, de Matheysine met zijn meren tot Grenoble, en vervolgens de Grésivaudan-vallei tot het 16e-eeuwse Fort Barraux bij de grens van Savoie. Deze route biedt een volledig aanbod van panorama’s op alle massieven van het departement.

www.surlespasdeshuguenots.eu

PLUS!

De Sint-Jacobsroute in de Isère (GR65)

Een van de beroemde pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela loopt door de Isère. Het betreft een zijroute van de Via Gebennensis die Genève met Puy-en-Velay verbindt. Vanaf Gillonnay kunnen wandelaars het wandelpad GR 65 vanuit Genève te verlaten en kiezen voor de Via Rhodana. Via het bos van Chambaran gaat deze route onder andere naar Saint-Appolinard, Dionay en Saint-Antoine-l’Abbaye, in de voetsporen van de pelgrims van weleer. De abdij van Saint-Antoine was ooit bekend in heel Europa: onder pelgrims: veel Compostela-gangers maakten een omweg om de relieken in de abdijberk te kunnen bewonderen.

tourisme-valsdudauphine.fr