Isère toerisme

Lokale smaken

Beroemde ravioli, romige kazen, walnoten en andere smakelijke streekproducten zorgen ervoor dat de keuken van de Isère je zeker niet koud zal laten tijdens je vakantie. Bonne dégustation!

Streekproducten van de Isère

Het veelzijdige terroir van de Isère zorgt voor een rijk aanbod van lekkernijen. Beroemde walnoten, heerlijke kazen en andere specialiteiten uit de bergen en de vruchtbare valleien vind je terug op de menukaarten van landelijke bistro’s en streekrestaurants. Met een goed glas wijn uit de Rhône-vallei erbij, dat spreekt vanzelf.

Walnoten uit Grenoble AOC

De walnoten uit de omgeving van Grenoble zijn een begrip in Frankrijk! De noix die verbouwd worden op de oevers van de Isère hebben al sinds 1938 een AOC-herkomstbenaming. Ze worden in de streekkeuken onder meer verwerkt in taarten (tarte aux noix), gratins, notenolies salades en ze liggen ook vaak op de kaasplank.

Foto: CC-BY NickyPe/Pixabay

Ravioli van Royans

Deze specialiateit zul je gegarandeerd tegenkomen tijdens je vakantie in de Vercors: les ravioles de Royansook wel ravioles de Romans genoemdDat zijn kleine vierkante pastakussentjes gevuld met kwark, peterselie en comté-kaas. Je krijgt ze vaak met een roomsaus als voorgerecht of verwerkt in een ovenschotel. De ravioli is heel makkelijk en snel te bereiden (paar minuten in kokend water), dus je kunt ze ook kopen bij een ambachtelijke producent en ze zelf proberen.

Foto: Lucie Moraillon

Saint-Marcellin IGP

Al sinds de 15e eeuw wordt een heerlijk halfzacht koemelkkaasje gemaakt rond het dorp Saint-Marcellin, in de streek die vroeger de Dauphiné heette. Sinds 1980 zorgt de kaasmakerij l’Etoile du Vercors ervoor dat deze saint-marcellin tot over ver over de Franse grens bekend is bij kaasliefhebbers! Bij heel rijpe saint-marcellin is de binnenkant bijna vloeibaar, maar in de Isère zelf kom je vaker de wat jongere en hardere versie tegen. Ook de iets grotere ‘zusterkaas’ saint-félicien komt uit deze omgeving.

Foto: CISM/Karin Creuzet

Pogne uit Romans

Deze kransvormige brioche is een specialiteit uit de stad Romans-sur-Isère. Het zoete en luchtige melkbrood heeft een vleugje oranjebloesem en is soms gestrooid met stukjes gesuikerde amandelen. Een geliefd vieruurtje (goûter) bij kinderen uit de streek en ook erg lekker voor het ontbijt, met boter en jam!

Foto: Josée Schouten

Bleu du Vercors AOP

Uit de bergachtige Vercors komt het goddelijke blauwaderkaasje bleu du Vercors-Sassenage. Deze kaas wordt gemaakt op kleine boerderijen in zo’n 25 gemeenten in het Regionaal Natuurpark van de Vercors, waar de koeien boven 1000 meter hoogte grazen. Voor een blauwe kaas is de bleu du Vercors opvallend mild, met een romige, nootachtige smaak.

Foto: Lucie Moraillon

Chartreuse-likeur

Deze kruidenlikeur is vernoemd naar het bekende kartuizerklooster Grande Chartreuse bij Grenoble, waar monniken deze drank al sinds 1605 distilleren. Er originele recept bevat maar liefst 130 verschillende bergkruiden en planten! De likeur wordt ook scheutig verwerkt in lokale desserts, ijs, crêpes, cocktails en zelfs in warme chocolademelk, de zogeheten ‘green chaud’.  

Foto:Caves de la Chartreuse

Murçon, worst uit de Matheysine

Op de hoogvlakte van Matheysine, ten zuiden van Grenoble, wordt al eeuwenlang een speciale saucisse gemaakt. La murçon is een worst van varkensvlees met brandewijn en karwijzaad, dus met een lichte anijssmaak. Hij wordt gekookt in water en daarna in plakken gesneden.

Bouffette uit Mens

Uit de plaats Mens, in de streek Trièves in het zuiden van de Isère, komt een unieke patisserie. La boufette bestaat uit twee zachte biscuits met gezoete room ertussen. De zoetigheid bestaat al sinds de 19e eeuw en is nog altijd exclusief te krijgen bij Patisserie Perrier-La Boufette in de binnenstad van Mens.

Foto: ODT Mens

Côte-rôtie, condrieu en andere lekkere wijnen

In het noorden van de Isère kun je in de Rhône-vallei de wijngaarden van diverse excellente wijnen ontdekken. Zoals de condrieu (veel wit) en ook de côte-rôtie (rood) waarvan de druiven op extreem steile hellingen langs de rivier groeien.

In de heuvels rond Seyssuel, ook aan de Rhône, worden landwijnen gemaakt die interessante gelijkenissen vertonen met de duurdere AOC-wijnen van de Condrieu, slechts een klein stukje verderop. 

Aan de rand van de Alpen, ten oosten van Grenoble, liggen de wijngaarden van de Vallée du Grésivaudan, een vroegere gletsjervallei. Diverse kleine wijnmakers rond het plaatsje Chapareillan maken frisse witte apremont en abymes.

Rond de historische stadjes Crémieu, Morestel en Bourgoin-Jallieu vind je bovendien de wijnen van de Balmes dauphinoises. Deze soepele rode wijnen en droge witte tafelwijnen doen het prima bij een plat du jour in een gezellig dorpsrestaurantje!

Foto: Balmes/P. Blanc