Alpes Isère

Regionaal Natuurpark van de Vercors

Wordt ook wel «kalkcitadel» (Citadelle de calcaire) genoemd. De bijna cliché-achtige benaming is niettemin de meest treffende omschrijving.

Wat aardrijkskunde…

Het Regionaal Natuurpark van de Vercors ligt tussen de vallei van Isère, in het noorden, en de Diois, in het zuiden. Tussen de hoge witte kliffen lopen enkele min of meer aangelegde wegen en doorgangen. Opgericht in 1970, en strekt zich uit over 205.806 hectares. De hoogte varieert tussen 180 en 2.453 meter. Ongeveer 9/10e van het oppervlak van het massief bestaat uit een dikke plaat van wit kalk. De erosie heeft spectaculaire landschappen opgeleverd: gorges, rotspunten en verticale rotswanden.

 

Een natuurlijk paradijs

In deze bijzondere omgeving leeft een unieke flora en fauna: het park heeft als missie deze te beschermen. Meer dan 80 beschermde plantensoorten zijn geteld, waaronder het vrouwenschoentje, de sleutelbloem, Berenoor of de wilde tulp. We tellen ook 135 broedvogelsoorten zoals de korhoen, embleem van het park, en 65 zoogdiersoorten. De Vercors is een van de weinige massieven waar alle zes grote wilde hoefdieren van Frankrijk te vinden zijn: berggeit, hert, ree, moeflon, everzwijn en steenbok.

 

Een belangrijke economische speler

Het park van Vercors is behalve een bijzonder natuurlijk milieu, ook een levendig gebied waar het heerlijk wonen en werken is. Hier zijn 85 gemeenten voor 53.000 inwoners. Het park heeft als missie tussen mens en natuur te ontwikkelen. Zo wordt milieuvriendelijke landbouw bevorderd, en steunt de promotie van lokale producten. Heeft onder andere een rol gespeeld bij het verkrijgen van het AOC kwaliteitslabel voor de bleu du Vercors-Sassenage.