Isère toerisme

Tien tips om te fietsen zonder zorgen

Om rustig te kunnen fietsen moet niets overhaast gebeuren. Een fietstocht moet minimaal voorbereid worden om te voorkomen dat lichaam of materiaal u in de steek laat. Hier dus tien tips die wij u van harte aanbevelen op te volgen, om veilig heerlijke fietstochten te kunnen maken over de Isère wegen.  
I. HELM
Als u uw hoofd niet vergeet, vergeet dan ook uw helm niet! Natuurlijk om veiligheidsreden, want hij beschermd uw hoofd bij een val. En dan is het ethische aspect niet belangrijk. Met een helm is uw fietstenue pas echt compleet. Een tip? Noteer uw bloedgroep op het etiket.
II. ETEN
Als u eenmaal op het zadel zit kan het weleens even duren voordat een pauze ingelast wordt. In de brandende zon, met de hoogteverschillen in de Isère zal uw lichaam het nodige suiker en water opeisen om de geleverde inspanningen te compenseren. Vul de bidonnen (water, isotonische dranken…) en vergeet niet te eten (mueslirepen, gekonfijt/gedroogd fruit…) om ongelegen spierkrampen te voorkomen.
III. VOORBEREIDING
Vergelijk onze informatie met een IGN of Michelin kaart, en controleer de route op onze website. Als u de weg kwijtraakt kunnen de kilometers en hoogteverschillen flink oplopen. Uw lichaam kan het dan opeens wel af laten weten. Denk er aan om thuisblijvers uw route door te geven.
IV. KLEDING
Nee, het is niet nodig om hightech fietskleding aan te schaffen, maar de Alpe d’Huez beklimmen in korte broek/t-shirt/teenslippers is het andere uiterste! Analyseer de omgeving die u omringt. Het zuidelijk deel van Isère is bergachtig, de temperaturen kunnen tijdens een klim flink dalen. Neem een jack mee, doe een goeie fietsbroek en fietsschoenen aan (indien mogelijk met kliksluiting).
V. WEET WAT U KUNT
Verdeel uw krachten. U kunt op de heenweg denken dat u een Joop Zoetmelk in iedere been heeft, en boven uzelf uitstijgen. Maar op de terugweg kunt u uzelf dan flink tegenkomen. Respecteer punt III en pas uw inspanning en fietstochten aan uw lichamelijke conditie aan. Als u stuk zit kunt u nergens meer van genieten.
VI. REPAREREN
Ga niet weg zonder een standaard reparatiesetje met allensleutels, bandenlichters, bandenplakkers, fietspomp en reserveband. Hiermee voorkomt u dat u vooral met de fiets in de hand moet lopen, maar dat neemt niet weg dat u de fiets voor vertrek moet controleren: banden, kabels, versnellingen, remmen enz.
VII. AANPASSEN
Compact, triple, dubbel… kies voor een schakelsysteem waarmee u in de bergen uit de voeten kan. Wij raden aan bijvoorbeeld een crankstel triple 52/39/30 te nemen, en een cassette 13 tot 28. Zorg er ook voor dat u goed zichtbaar bent, vooral aan het einde van de dag. Verlichting is nooit teveel. En zorg ervoor dat u lekker zit (zadel/stuur goed afstellen).
VII. RESPECT HEBBEN
In tegenstelling tot de Tour de France renners rijdt u niet op een afgesloten weg. De verkeersregels gelden voor iedereen onder alle omstandigheden. Respecteer de andere weggebruikers zoals u zou willen dat ze u respecteren. Zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent in tunnels, vooral als het donker wordt. Zomaar gaan inhalen kan uw fietsmaten verrassen, maar ook de auto die achter u rijdt! Isère is rijk aan fietspaden, gebruik ze dan ook.
IX. DOORZETTEN
Fietsen in de bergen moet je leren, en daar gaat wat tijd in zitten. Vooral als u niet vaak op de racefiets zit kunt u in het begin last van spierpijn hebben. En dat is normaal. Laat uw lichaam de tijd om te wennen aan de inspanning en de rijstijl die bij het wielrennen horen. Het opwarmen niet overslaan, en doorzetten. Als u het eenmaal gewend bent is het puur genieten!
X. EN GENIET, GENIET, GENIET…
Isère, een streek rijk aan reliëf en mooie landschappen, heeft cultuur en natuurlijke schatten te over. Jonge honden of oude rakkers op de weg, vergeet eventjes de uitdrukking «met de tong op het stuur rijden». Tussen vlakten, meren en bergen bezorgen de Alpen u onvergetelijke herinneringen. Maar maak geen foto's terwijl u fietst! Stop dan even.