Isère toerisme

De ViaRhôna

De ViaRhôna is een 815 km lange fietsroute die de rivier de Rhône volgt. Deze Véloroute verbindt het meer van Genève met de stranden van de Middellandse Zee en doorkruist daarbij de Isère over 120 km.

Fietsen door de Rhône-vallei

De ViaRhôna route gaat grotendeels over fietspaden, gemaakt van oude trekkerspaden langs de rivier. Ook zijn er geheel nieuwe (fiets)paden aangelegd maar je zult ook rekening moeten houden met trajecten over de kleine openbare wegen, met name in de D-categorie. Groot pluspunt is dat deze fietsroute grotendeels vlak of op zijn hoogst licht hellend is. Dat maakt de ViaRhôna geschikt voor zowel gezinnen als ervaren fietsers. De ViaRhôna is een mooie uitdaging als invulling van een fietsvakantie, maar verblijf je in de Isère kun je ook besluiten tot het maken van dagtochten (zie onder) of de route combineren met andere fietsroutes, zoals de V63 door de vallei van de Isère.

ViaRhôna: 120 km door de Isère

Met meer dan 120 km lang leidt de ViaRhôna door de diverse landschappen van de Isère. Een mooie en sportieve ontdekkingsreis. Onderweg passeer je wijngaarden, mais- en korenvelden. Je komt langs steden en dorpen die zeker een koffie- of lunchstop waard zijn, al is het alleen al om de culinaire specialiteiten van de Isère te ontdekken.

 

ViaRhôna/Christian Martelet

Het deel van de ViaRhôna in de Isère bestaat uit 3 etappes

1) Groslée (Ain) naar La Balme-les-Grottes (52 km)

over openbare D-wegen - gemiddeld niveau

Deze etappe voert door ongerepte natuur met enerzijds de Rhône en aan de andere kant de valleien van de noordelijke Isère. Je komt door de dorpen Morestel, Saint-Sorlin-en-Bugey en eindigt in La Balme-les-Grottes, een charmant dorp met beroemde grotten en een pittoresk centrum.

➽ Voor meer info zie de route

ViaRhôna/OT Morestel

2) La Balme-les-Grottes naar Jons (36 km)

over openbare D-wegen - gemiddeld niveau

Op de grens met de streek van Bugey wijkt deze etappe van de ViaRhôna enigszins af van de rivier, om geleidelijk de Balcons du Rhône te bereiken. Daar volgen authentieke dorpen, kastelen en wijngaarden elkaar op. Bij Anthon mondt de Ain uit in de Rhône en vormt daar een opmerkelijk natuurgebied dat in contrast staat met de naburige metropool Lyon. Ook kom je langs er Jons, een klein dorp aan de rand van Groot-Lyon, het kanaal Jonage en het park Miribel-Jonage.

➽ Voor meer info zie de route

3) Saint-Romain-en-Gal/Vienne naar Sablons (33 km)

voornamelijk over fietspaden - gemakkelijk niveau (geschikt voor gezinnen)

Deze bijzondere etappe biedt een grote verscheidenheid aan landschappen. Vanuit Vienne, de stad met prachtige Romeinse monumenten, via het natuurreservaat van het Ile du Beurre, langs de wijngaarden van de Côte-Rôtie en de eerste boomgaarden van de Rhône-vallei richting Sablons.

➽ Voor meer info zie de route

Meer informatie: www.viarhona.com

Vertrek uit Vienne/ODT Condrieu-Vienne