Isère toerisme

Het nieuwe Champollion Museum

In juni 2021 is een prachtig nieuw museum geopend in de Isère. Op een 18e-eeuws landgoed net ten zuiden van Grenoble kun je de familiegeschiedenis en het werk van de broers Champollion ontdekken. Jean-François Champollion was de Franse egyptoloog die begin 19e eeuw een cruciale rol speelde in de ontcijfering van het hiërogliefenschrift.

Musée Champollion

Het nieuwste museum van de Isère heet Musée Champillion. Het is gevestigd op het landgoed Les Ombrages in Vif en is gewijd aan de nagedachtenis van de gebroeders Champollion: Jean-François (1790-1832), de egyptoloog, en Jacques-Joseph Champollion-Figeac (1778-1867), zijn oudere broer. De villa, een erkend historisch monument, is aangekocht door het departement Isère met als doel de herinnering aan de familie Champollion levend houden.

Egyptoloog

Jean-François werd als jongste van acht kinderen geboren in Figéac in Zuidwest-Frankrijk. Maar een groot deel van zijn school- en studietijd bracht bij door op dit landgoed bij Grenoble, waar zijn ouder broer Jacques-Joseph woonde. In dit tijdperk vlak na de Egyptische veldtocht van Napoleon, raken beide broers gefascineerd door het Oude Egypte. Jean-François ontwikkelde zich tot een specialist in klassieke talen en ontcijferde met behulp van de steen van Rosetta een groot deel van het Egyptische hiërogliefenschrift.

Familiehuis

Broer Jacques-Joseph was al die jaren een stuwende kracht achter de wetenschappelijke carrière van Jean-François. Het Champollion Museum in Vif geeft op een heel persoonlijke manier een inkijkje in het familieverleden. Alles op deze plaats houdt hun herinnering levend: het herenhuis en het meubilair, de kunstvoorwerpen en de persoonlijke bezittingen van de twee mannen, het mooie park tegen de achtergrond van de Vercors: veel is intact gebleven en bewaard door hun nakomelingen.

In bruikleen van het Louvre

De begane grond van het huis staat in het teken van de familie en daarna gaat de expositie aan de hand van de reisroutes van de twee broers over naar het onderzoekswerk dat tot de ontcijfering heeft geleid. De tweede verdieping is gewijd aan het ontstaan van een nieuwe discipline, de Egyptologie. In totaal zijn er 300 voorwerpen te zien, waarvan 80 in bruikleen van het Louvre. Met deze bijzondere collectie nodigt het nieuwe Champollion Museum bezoekers uit om een reis te maken van de oevers van de Isère tot de oevers van de Nijl!

 

Gratis toegang, alleen op reservering (gesloten op maandag).

Meer informatie: musees.isere.fr.