Isère toerisme

Grenoble, hoofdstad van de Alpen

De hoofdstad van de Isère ligt aan de voet van de Chartreuse, omringd door bergen. Heerlijk om door straatjes van de oude binnenstad te slenteren, een terrasje te pakken of een van de vele musea te bezoeken. En ga vooral met de gondellift naar het fort Bastille boven de stad, voor een waanzinnig uitzicht op de Alpen!

Grenoble: veelzijdige stad

Grenoble is het culturele hart van de Isère en tevens een beroemde universiteitsstad, op een prachtige locatie op de oevers van de Drac en de Isère. Ook hightechindustrieën hebben de stad ontdekt en dit alles zorgt voor een levendige plaats, vol bars en restaurants, waar de façades van middeleeuwse en moderne gebouwen elkaar aanvullen.

P. Jayet)

Het fort van La Bastille

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Grenoble is de serie fortificaties op een bergrug boven de stad: het 18e-eeuwse fort Bastille. Deze plek aan de voet van de Chartreuse kun je vanuit het de stad bereiken met de beroemde gondelbaan: Les Bulles. Al onderweg geniet je van een adembenemend uitzicht op de bergen rondom en eenmaal boven biedt het fort diverse activiteiten (zie ook het kader La Bastille). Je kunt via wandelpaden ook in 45 minuten naar boven of beneden lopen.

La Bastille (P. Jayet)

Het café van Jacques Brel en Sarah Bernhardt

De stad is perfect om te wandelen of fietsen: geen heuvels, overal terrassen en veel om te zien. Place Saint-André, het plein in het midden van de stad, is omringd door historische gebouwen. Eentje daarvan biedt sinds 1739 onderdak aan het Café de la Table Ronde, de op één na oudste brasserie van Frankrijk. Het café was de favoriete plek van Sara Bernhardt, Jacques Brel en romanschrijver Stendhal, een bekende ‘zoon’ van Grenoble. Vervolg je bezoek in centrum: over de kades van de Isère, grote pleinen met fonteinen, zoals Place Victor Hugo of Place Grenette, en ook door de geplaveide straatjes met winkels: Rue Lafayette, Grand Rue en Rue de Bonne, ideaal voor liefhebbers van shoppen.

Place Saint-André (P. Jayet)

Mooie musea

Grenoble is verder bekend om zijn kathedraal en talrijke eersteklas-musea. Zoals het Musée de Grenoble, in het bezit van een van de oudste en mooiste kunstcollecties van Frankrijk. Het Musée Archéologique Saint-Laurent, in een oude kerk. Of het Musée de la Résistance et de la Déportation de l'Isère, over het aangrijpende verleden van dit gebied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de bolwerken was van het Franse Verzet.

Musée de Grenoble (P. Jayet)

Duurzame stad

Door rond te slenteren of door een tram te pakken, kun je in Grenoble ook moderne architectuur ontdekken. Zoals de voormalige militaire kazerne van Bonne die nu wordt omgevormd tot een eco-woonwijk. Grenoble is mede vanwege dit soort vooruitstrevende projecten uitgeroepen tot Europese Groene Hoofdstad 2022 (zie ook het kader).

La Bastille (P. Jayet

Street art-route

Op veel plekken in Grenoble ligt de kunst letterlijk op straat, dankzij het Street Art Festival dat in juni plaatsvindt. Tot nu toe zijn er meer dan 200 werken gemaakt, waarvan vele blijven ‘hangen’. Er zijn nog veel meer leuke evenementen, in Grenoble vinden elk jaar honderden festivals plaats die zijn gewijd aan muziek, wijn, cabaret, literatuur, theater, korte films en veel meer. Het nachtleven bruist eveneens, met veel eigentijdse muziek en hippe nachtclubs.

Restaurants

En fijnproevers kunnen hier ook hun hart ophalen! Grenoble is bezaaid met goede restaurants waar je lokale wijnen en gerechten kunt proeven. Zoals de befaamde gratin dauphinois, een romige aardappelgratin en ravioles du Royans kleine ravioli gevuld met kaas en kruiden. Of de heerlijke taarten met Grenoble-walnoten, die in boomgaarden rond de stad groeien. Bekende restaurants In Grenoble zijn onder meer Le Fantin Latour, Auberge Napoleon, L’Exception...

P. Jayet)

Welk restaurant je ook tevreden uitkomt of waar je ook rondwandelt in Grenoble, bijna overal heb je zicht op de bergtoppen die in de verte boven de stad uittorenen. Een heel prettige reminder van de vele mooie bergwandelingen, fietstochten en skiafdalingen die je vlak buiten deze veelzijdige stad kunt gaan maken!

---

Op zoek naar een leuk slaapadres in de stad? Via deze link vind je hotels, B&B’s en andere accommodaties in Grenoble.