Isère Toerisme

De Grenoble Noten

Het avontuur van de Grenoble Noten is begonnen in de 11de eeuw. Sindsdien bepaald hij beeld langs de oevers van de Isère. En wordt hij met veel plezier gebruikt door de beste chef-koks ter wereld.

Een beetje geschiedenis

De noot, oorspronkelijk uit het oosten, werd door de Romeinen naar Europa gebracht. De hoge voedingswaarden werden al verkondigd door de artsen in de Oudheid. In 1938 werden de Grenoble Noten de eerste vruchten ter wereld met een Gecontroleerde Herkomstbenaming (AOC).

Een veelzijdig gebruik

In de 11de eeuw leverde de noot de noodzakelijke gezinsolie voor voeding en als lampolie. Maar werd ook gebruikt voor notenwijn, gebak – het bekende notengebak -, brood, bij de bereiding van medicijnen of om verf te maken. Noten passen bij vele voedingsmiddelen zoals kaas, honing of chocolade. Kan op ieder moment van de dag gegeten worden: bij de borrel, in de sla, fijngehakt in bepaalde gerechten of om een maaltijd af te sluiten bij kaas, honing of brood.

De verschillende notensoorten

Drie notensoorten hebben de Beschermde Oorsprongsbenaming gekregen:

  • De Franquette
  • De Mayette
  • De Parisienne

De eerste is ongetwijfeld de bekenste.

Een bezoektip: het huis van het Land van de Noot (Maison du Pays de la noix ) in Vinay.

Om alle geheimen te ontdekken van de Grenoble Noten, moet u naar de Grand Séchoir de Vinay gaan, tussen de notenbomen van Zuid-Grésivaudan.
Onder een indrukwekkende kap kunt u genieten van een modern museologische route met interactieve palen, video's en maquettes.
Met de « noottheek » gaat er een wereld van noten- geur en smaak voor u open!

Contact : Tel. +33(0)4.76.36.36.10 - www.legrandsechoir.fr