Isère toerisme

De mooiste wandelingen

Mythische bergtoppen, bloemrijke alpenweiden of de blauwe meren van de Maytheysine… Dit zijn 10 wandelroutes in de Isère met onvergetelijk uitzicht!

1. Rond de Mont Aiguille (Trièves)

Door zijn opvallende vorm van een omgekeerde piramide kreeg de Mont Aiguille in de 12e eeuw de bijnaam de ‘Ontoegankelijke berg’. Maar met zijn eerste beklimming in 1492 was het alpinisme geboren! Tegenwoordig is de Tour du Mont-Aiguille een van de bekendste wandelingen van de Isère. Je loopt bij deze route van 22 km in een grote kring rond de bergtop, die je zo van alle hoeken kunt bewonderen. Onderweg passeer je kapelletjes, weides met paarden of schapen, bloemenvelden en andere mooie natuur.

Moeilijkheid: Niveau 3/5. Je hebt een vrij goede conditie nodig voor deze wandeltocht. De etappes zijn niet erg moeilijk maar wel vrij lang.

Lengte/duur: 22 km (5 tot 7,5 uur lopen), hoogteverschil van 1000 m.

Meer informatie: www.trieves-vercors.fr/tour-mont-aiguille.html

mont-aiguille-rond-isere

2. Naar de top van La Dent de Crolles (Chartreuse)

Vanaf de Dent de Crolles, een legendarische bergtop in de Chartreuse, heb je een schitterend uitzicht over de de vallei van Grésivaudan en de rest van de Chartreuse. Een uitzicht van 360 graden! Het bijzondere van deze bergtop is dat hij volledig hol is, met een ondergronds netwerk van 55 km. De wandeling begint op 1.400 meter en volgt de GR9 richting de top. Je komt onderweg door de Col des Ayes en loopt vlak langs de ingang van de grot Le Trou du Glas.

Moeilijkheid: Niveau 4/5. Vrij pittige wandeling door de soms steile stukken en het totale hoogteverschil van meer dan 1.200 meter.

Lengte/duur: 6,7 km (3 tot 4,5 uur lopen), hoogteverschil van 1254 m.

Meer informatie: www.chartreuse-tourisme.com

La Dent des Crolles (Pierre Jayet)

3. Wandelen op het Plateau d’Emparis (Oisans)

Wandeltochten van verschillende niveaus in een adembenemend decor op 2.000 meter! Het Plateau d’Emparis biedt een spectaculair uitzicht over de hoge toppen van de bergketen La Meije en het dal van La Grave. Op deze hoogvlakte van 2.900 hectare (een beschermd gebied) grazen iedere zomer vele kuddes schapen en koeien gen in de lente staan de almen vol bloemen. Verder zijn er twee prachtige bergmeren op het plateau, Lac Lérié en Lac Noir en je kunt een stop maken in maar liefst drie berghutten (Réfuge du Fay, Réfuge des Mouterres en Réfuges des Clos).

Moeilijkheid: Er zijn diverse wandelingen van verschillende niveaus en lengtes, maar de meeste zijn relatief eenvoudig. Zoals de Route des Lacs du Plateau d’Emparis (13 km/750 hoogteverschil). Het centrale pad over de hoogvlakte is de GR54 (Tour des Ecrins, zie ook Trektochten). 

Meer informatie: oisans.com

plateau-d-emparis-hike-oisans-isere

4. Naar La Croix de Chamrousse (Belledonne)

Boven wintersportplaats Chamrousse is La Croix Chamrouse een heel bekend uitzichtpunt op 2.250 meter hoogte. Al in de 17e eeuw stond hier een groot houten kruis, nu vind je hier een belangrijk weerstation, een pisterestaurant met een weids panorama over de vallei van Grenoble en het massief van Belledonne. Je kunt ook naar boven met een cabinelift vanuit Chamrousse 1500, maar naar boven wandelen vanuit Chamrousse 1750 is een prachtige tocht.

Moeilijkheid: Niveau 2/5. Vanaf Chamrousse 1750 - Roche Béranger is er 500 meter hoogteverschil tot de top en via de skipistes is dat prima te doen.

Lengte/duur: 7,8 km (2 uur lopen), hoogteverschil van 500 m.

Meer informatiewww.chamrousse.com

La Croix de Chamrousse (Relief Air)

5. Rondje om het meer van Paladru (Pays Voironnais)

Lac de Paladru is het op vier na grootste natuurlijke meer van Frankrijk. Het ligt op een hoogte van 500 meter, in een omgeving van beboste heuvels en landbouwvelden. Bij het stadje Voiron kun je bovendien een bezoek brengen aan de Caves van La Grande Chartreuse, van de bekende likeur. Het uitgestrekte meer van Paladru heeft kristalhelder water en diverse delen van de oevers zijn beschermde natuurgebieden. De wandelroute Le Tour du Paladru van 22 km kun je beginnen in elk van de vier dorpen rond het meer: Charavines, Bilieu, Le Pin of Paladru.

Moeilijkheid: Niveau 4/5. Geen moeilijke, maar wél een lange wandeling!

Lengte/duur: 21,6 km (5-6 uur lopen), hoogteverschil van 863 m.

Meer informatiewww.chartreuse-tourisme.com

lake-paladru-isere

6. Naar de top van de Charmant Som (Chartreuse)

Le Charmant Som (1867 m) in het Chartreuse-gebergte is een van de drie toppen die boven het kloosterdorp Saint-Pierre-de-Chartreuse uittorenen. Dit is de makkelijkst beklimbare bergtop van de hele streek: de Charmant Son-wandeling is zelfs voor gezinnen goed te doen. En als beloning kun je boven picknicken met prachtig uitzicht op de vallei en de abdij Grande Chartreuse. Op deze berg vind je bovendien de laatste alpenweide in de Isère waar nog ter plekke kaas geproduceerd en verkocht wordt.

Moeilijkheid: Niveau 2/5. Makkelijke bergtop om te beklimmen, maar 200 meter hoogteverschil!

Lengte/duur: 2,7 km (1,5-2 uur lopen, heen en terug), hoogteverschil van 200 m.  

Meer informatie:: www.grenoble-tourisme.com

charmant-som-bergtop

7. De hangbruggen van het meer van Monteynard (Matheysine en Trièves)

Boven de twee rivieren die het meer van Monteynard-Avignonet voeden, de Drac en de Ebron, hangen twee Himalayaanse hangbruggen (passerelles). Deze spectaculaire bruggen bungelen 45 meter tot 85 meter boven het meer en zijn 180 meter en 220 meter lang. De oversteek is dus een heel spannende, maar ook helemaal veilige ervaring! Een wandeling over beide bruggen duurt 2 uur. Als je het hele meer rond wil (inclusief een boottochtje) ben je 4,5 uur aan het lopen.

Moeilijkheid: Niveau 2/5. Niet moeilijk, als je maar geen last hebt van hoogtevrees!

Lengte/duur: 15 km (4-5 uur) hele meer rond, hoogteverschil van 400 m.

Meer informatie: www.lac-monteynard.com

himalayaanse-handbruggen-monteynard-isere

8. Spectaculair 360 graden-uitzicht op Le Sénépy (Matheysine)

De groene bergtop Le Sénépy vormt de grootste alpenweide van Frankrijk: meer dan duizend runderen grazen hier gedurende de zomermaanden! De open vlakte biedt ook een panoramisch uitzicht op bergen van de zuidelijke Dauphiné, zo zie je de Obiou en Mont Aiguille in de verte. Als je Le Sénépy beklimt in juni, vlak nadat het geregend heeft, dan weet je niet wat je ziet: een tapijt van bloemen.

Moeilijkheid: Niveau 3/5. Niet extreem moeilijk, als je maar geen last hebt van hoogtevrees!

Lengte/duur: 17 km (5 uur), hoogteverschil van 840 m.

Meer informatie: www.matheysine-tourisme.com

Le Sénépy (Joyce Chavy)

9. De panoramische bergtop Le Chatel / Le Bonnet de Calvin (Trièves)

Deze bergtop van 1.937 meter in het noorden van het Massif du Dévoluy is in alle opzichten bijzonder. Ten eerste heeft hij twee namen: Le Châtel en ook Bonnet de Calvin ofwel de Muts van Calvijn. De streek rond het stadje Mens was in de 16e eeuw namelijk een toevluchtsoord voor calvinistische protestanten en zij zagen in de vorm van deze berg het hoofddeksel van hun geestelijk leider. De top beklimmen is de moeite waard, want het uitzicht op de Valbonnais en de Obiou is adembenemend. Je kunt de wandeling helemaal onder in de vallei beginnen, in Mens. Of met de auto naar de parkeerplaats op 1283 meter rijden.

Moeilijkheid Niveau 4/5. Vrij steil en sommige rotspaden zijn glad. Niet geschikt voor kinderen of volwassenen met hoogtevrees!

Lengte/duur: 15,5 km (7,5 uur) / 1200 meter hoogteverschil (vanaf Mens). Reken 3,5 uur (heen en terug naar de top) als je op de parkeerplaats op 1285 meter begint (9 km / 654 m hoogteverschil).

Meer informatie: www.trieves-vercors.fr/chatel

10. Naar de mysterieuze Pierre Percée (Matheysine)

La Pierre Percée (‘de doorboorde steen’) is een wandeltocht in de buurt van Grenoble die ideaal is voor gezinnen; want eenvoudig en mooi én met een vleugje magie door een legende! De tocht voert namelijk naar een van de 7 wonderen van de Dauphiné: een natuurlijke stenen boog op 1200 meter hoogte. Borden langs het pad vertellen de legende over een ondeugende geest van de alpenweiden, die op de plek van de steen zou zijn neergeknield en versteend zijn. Tijdens deze gezinswandeling door het kreupelhout en langs bloeiende orchideeën heb je uitzicht op de meren van Laffrey en mooie bergkammen in de verte.

Moeilijkheid: Niveau 1/5, makkelijk lus, heel geschikt voor gezinnen.

Lengte/duur: 6 km (1,5-2 uur), 300 meter hoogteverschil

Meer informatie: www.grenoble-montagne.com

La Pierre Percée (A. Aujas)