Isère toerisme

Beroemde cols en bergritten

In de Isère kun je rijden in de sporen van tourhelden en wereldkampioenen! Vooral de Oisans en de Alpe d’Huez staan bekend om de panoramische bergritten die je hart letterlijk en figuurlijk sneller doen kloppen. Maar ontdek vooral ook de geweldige beklimmingen van de Chartreuse, Vercors en Belledonne.

Spectaculaire cols en beklimmingen

Met bergpassen van ver boven de 2.000 meter hoogte en hellingen van meer dan 13% heeft Isère alles in huis voor wielrenners die aan hun conditie willen werken! Met legendarische beklimmingen zoals de haarspeldbochten van de Alpe d’Huez en de mythische cols van La Croix-de-Fer, de Glandon en de Sarenne rond in de omgeving van Le Bourg d’Oisans. Onderweg is het – in cadans – flink genieten van vergezichten op de alpenweides en de toppen van Les Grandes Rousses en andere mooie massieven. Want vergeet ook de Mathéysine, Trièves, Vercors, Chartreuse et Belledonne niet!

19 bewegwijzerde bergritten

Er zijn in de Isère 19 officiële bergroutes voor fietsers, die zijn gemarkeerd met borden. Op die borden staat de hoogte van het punt waar je bent, de resterende afstand tot de top en de gemiddelde stijging van de resterende kilometers.

D. Boudin

Hier alvast een snel rondje langs een paar bekende cols:

/// Alpe d’Huez (Oisans)

Klassieker in de Tour de France: de 21 haarspeldbochten vanaf Le Bourg d’Oisans tot de top van de Alpe d’Huez. Bocht 7 is daarbij traditioneel oranje gekleurd door de vele Nederlandse toeschouwers! De beklimming van 14,4 km heeft 1108 meter hoogteverschil en in de steilste eerste bochten heb je te maken met een hellingspercentage van 13%. Filmpje

/// Col de la Croix-de-Fer (Oisans)

Een van de mooiste beklimmingen in de Alpen is de Col de la Croix-de-Fer (2067 m). Deze pittige bergpas ligt in het gebergte van Grandes Rousses, op de grens met de Savoie. De rit vanaf het dorp Allemond (bij de stuwdam van Lac du Verney) heeft bijna 1300 m hoogteverschil over 27,5 km. Filmpje

/// Col du Glandon (Oisans)

Vanaf het Lac du Verney kun je ook door de bergpas van de Glandon (1.924 m) rijden, een andere bekende col uit de Tour de France. In het midden van deze rit van 21,3 km zit een vals plat, maar het zwaarste deel van de klim komt pas in de laatste 7 tot 5 km (hellingen tot 12%).

/// Col du Sabot (Oisans)

Nog een mooie klim in de Grandes Rousses is de bergpas van Sabot, via het skidorp Vaujany. De rit van 14,5 km levert als beloning een uitzicht tot de Mont Blanc op. Filmpje

/// Col d’Ornon (Oisans/Mathéysine)

Deze iets minder bergbeklimming van 10,5 km tussen de valleien van de Oisans en Valbonnais is vooral de moeite waard vanwege het prachtige landschap. Met in het midden een extra steil stukje, maar verder ligt de gemiddelde hellingsgraad rond de 6%.

/// Col de l’Arzelier (Vercors)

Mooie bergrit ten zuiden van Grenoble, door het Regionaal Natuurpark van de Vercors. Totaal 8,7 km lang waarbij je start op 655 meter. Via 8 haarspeldbochten kom je uit bij skidorp van Col de l’Arzelier op 1152 meter hoogte

/// Col de Porte en Col du Coq (Chartreuse)

Dubbele col in de Chartreuse met als startpunt het dorp Saint-Pierre-de-Chartreuse, waar het beroemde klooster ligt. Klimmen en afdalen over totaal 14,7 km, met hellingen van 10% (Grésivaudan). Met mooie uitzichten op de Dent de Crolles en het Masssief van Belledonne.

Ontdek alle 19 bergritten in de Isère op de kaart