Isère toerisme

Berghutten

De Isère telt 30 refuges of berghutten. Er hangt een hele cultuur rond deze authentieke ‘schuilplaatsen’. Of ze nu de pauzeplek vormen voor een hapje of drankje tijdens een dagwandeling of ze een sfeervolle overnachtingsplek zijn voor alpinisten die meerdere dagen gaan lopen!  

Totaal 30 berghutten in de Isère

Het is een lange traditie: de bemande berghutten in de Alpen. Alpinisten, wandelaars en toerskiërs kunnen er terecht voor een overnachting op hoogte. Maar ook wandelaars die alleen een wandeling van een paar uur maken, kiezen deze authentiek plekken vaak als eindpunt of tussenstop. Voor een koel drankje onderweg, een snack of een hele lunch. Om op het terras ervaringen uit te wisselen met andere wandelaars. Er zijn totaal 30 berghutten in de Isère, verdeeld over 3 bergmassieven: 9 in Belledonne; 5 in de Vercors en 16 in de Oisans en het Natuurpark van de Écrins.

Frisse lucht en ver van alle drukte

De sfeer is er vaak heel bijzonder. Vanwege de oude stenen én soms even oude verhalen die deze plekken omringen. Het zijn plekken om even afstand te nemen van alles. Een moment van tot jezelf komen in de frisse berglucht! Het is een ervaring die ook steeds meer gezinnen eens willen delen met hun kinderen. De openingsdata van berghutten variëren voor de zomer (afhankelijke van de locatie, de hoogte en de resterende wintersneeuw), maar over het algemeen kun je er terecht van eind juni tot eind september.  

 (Images Rêves)

Voorbeelden van leuke berghutten in de Isère:

Refuge Le Habert d’Aiguebelle (Belledonne)

Berghut Habert d’Aiguebelle, op 1740 meter, is een bekende tussenstop langs het GR-pad 738 door het Belledonne massief. Deze charmante berghut met 26 slaapplaatsen (onlangs compleet gerenoveerd) is een geliefd vertrekpunt voor wandelaars, met tochten voor elk niveau. Onderweg kun je daarbij steenbokken, berggeiten en roofvogels tegenkomen. Ook voor gezinnen die een avondje in een berghut willen doorbrengen is dit een toegankelijke plek. In de berghut worden verschillende traditionele gerechten aangeboden, bereid met lokale producten.

refugedaiguebelle.fr

Belledonne (Images Rêves)

Refuge de Gève (Vercors)

Midden in het skigebied van Autrans-Méaudre kun je overnachten in dit bergchalet op 1.300 meter hoogte. Het ligt pal op het kruispunt van diverse wandelpaden, mountainbiketrails en ruiterpaden. De berghut bestaat uit 3 aparte chalets met elk 7 slaapplaatsen. Ideale plek om met familie of vrienden even helemaal van de wereld te zijn! Op het programma: een typisch bergmenu, ponyritjes en een wellnessmomentje in de Scandinavische hottub.

refugedegeve.com

Refuge des Clots (Les Ecrins)

Charmant bergrestaurantje en overnachtingschalet boven Mizoën in de Oisans, op een hoogte van 1.515 meter met een schitterend uitzicht op La Meije. Deze refuge is een bekende etappe op de Tour des Ecrins (GR 50/54C) en het is het vertrekpunt van veel wandeltochten op het Plateau d’Emparis. Vlak bij de berghut zijn er watervallen. Ook kun je de versteende waterval Cascade de la Pisse bewonderen, een Via Ferrata doen en wilde marmotten, berggeiten en vlinders zien.

www.lerefugedesclots.fr

Refuge Les Clotes (Images Rêves)

Refuge Font Turbat (Les Ecrins)

Deze berghut met 40 slaapplaatsen in Natuurpark van de Ecrins is genesteld in een vallei bij de indrukwekkende berg van Olan. Het chalet staat op een morene (land gevormd door een gletsjer of ijskap) en is toegankelijk na een niet al te moeilijke wandeling van ongeveer 3 uur door kleine bossen en alpenweiden. De vrouwelijke gardienne en haar team verwelkomen gasten met lokale gerechten van het ontbijt tot het diner. Voor de lunch zijn er meerdere formules: borrelplankjes, volledige maaltijden, zoetigheden…

refugefontturbat.ffcam.fr

Refuge de la Fare (Les Ecrins)

In het massief van Grandes Rousses staat een van de oudste refuges van de Isère: berghut La Fare uit 1887! Deze authentieke stenen berghut op 2280 meter is eenvoudig te bereiken: 1 uurtje lopen vanaf Alpe d’Huez. Leuke plek om een drankje te drinken en een omelet of een plankje charcuterie te bestellen. Vanaf de berghut kun je veel mooie dagwandelingen maken in de prachtige ongerepte omgeving met diverse bergmeren. Blijven slapen kan ook: er is een dortoir (slaapzaal) voor 12 personen.

refugedelafare.fr

Refuge Bachilianne (Trièves)

Refuge Bachilianne is een berghut voor 5 personen in de Trièves, in het zuiden van de Isère. Op 1.400 meter hoogte wacht liefhebbers van natuur en avontuur hier een onvergetelijke ervaring midden in een beschermd gebied (Natura 2000). Je bereikt deze berghut na een wandeltocht van ongeveer 3 uur over een bospad van 9 km. Bij aankomst geniet je van een prachtig uitzicht op de Obiou, een van de markantste bergtoppen van de Zuidelijke Alpen.

www.trieves-vercors.fr/refuge-d-alpage-de-bachilianne.html

Refuge de la Lavey (Les Ecrins)

Deze berghut op 1.800 meter wordt onderhouden door twee gardiennes, Ludmilla en Camille. De eerste speelt accordeon de tweede is een geweldig verhalenverteller: dus verwacht gezellige avonden in deze refuge! De locatie is niet moeilijk te bereiken, dus er komen hier ook gezinnen af op de 32 slaapplaatsen.

refugelalavey.ffcam.fr

Refuge Lavey (Images Rêves)