Isère toerisme

21 panoramische fietsroutes

De Isère heeft 21 gemarkeerde fietsroutes voor fietsers van verschillende niveaus. Zo zijn er eenvoudigere tochten door de valleien en rond de meren. Terwijl sportieve fietsers en wielrenners zich kunnen uitleven in de bergen.

Gemarkeerde fietsroutes voor elk niveau

De Isère heeft 21 panoramische fietstochten die samen ruim 1000 km lang zijn. Er zijn eenvoudige routes met relatief weinig hoogteverschillen langs de oevers van de Rhône of door de landelijke vlaktes van de Dauphiné. Dat geldt ook voor de fietspaden rond de mooie meren in de Matheysine, waar je onderweg kunt afstappen voor een verfrissende duik. Heb je meer fietservaring en ben je niet bang voor hellingen, dan kun je in de Voor-Alpen terecht voor uitdagender trajecten. En voor de echte sportievelingen zijn er natuurlijk de mythische bergwegen van de Vercors, de Chartreuse en de Oisans, waar je op alle manieren je grenzen kunt opzoeken! 

Fietsroutes op de kaart

A.Gelin

I. FIETSEN OP HET PLATTELAND EN IN DE VALLEIEN

/// In de Rhône-vallei langs fruitgaarden en erfgoed (63 km) 

Deze fietsronde van iets meer dan 60 km begint en eindigt in de stad Vienne. Je rijdt tussen wijngaarden en boomgaarden met onder meer kersen, abrikozen en peren (poire Williams!). Onderweg kun je stoppen om het mooie renaissance-kasteel Château de Roussillon te bewonderen en na afloop van de rit vragen de Gallo-Romeinse monumenten van Vienne om een bezoekje.

Niveau: moeilijk Hoogteverschil: 660 meter Franse naam fietstocht:Aux abords du Rhône entre vergers et patrimoinePraktische info & route (ENG)

/// Rond Crémieu, door het land van leisteen (44 km)

In het noorden van de Isère voert een fietsroute langs het mooie middeleeuwse stadje Crémieu, dwars door een klein gebied in de Dauphiné die bekend staat als het Pays des Lauzes, de streek van platte leisteen. Overal zie je hier gestapelde muurtjes van deze grijsbruine natuursteen die ook als dakpan fungeert op huizen, wasplaatsen (lavoirs) en schuren. Het laatste deel van de route fiets je over een landweg omringd door blauwe coniferen en buxusheggen.

Niveau: gemiddeld Hoogteverschil: 420 meter Franse naam fietstocht: ‘Au pays des Lauzes’ Praktische info & route (ENG)

Pays des Lauzes (D. Junger)

/// De streek van commissaris San-Antonio (28 km)

Deze fietsroute is vernoemd naar commissaris San-Antonio, de hoofdpersoon uit een bekende Franse serie politieromans waarvan er tussen 1949 en 2001 wel 175 delen zijn verschenen. De fietsronde begint en eindigt in Saint-Chef waar Frédéric Dard, de schrijver van deze boeken, opgroeide. Verder rijd je door de heuvels van de Dauphiné en de langs de wijngaarden van de ‘Balmes dauphinoises’. Ook kom je langs de kerk van La Tour-du-Pin, met een 16e-eeuwse drieluik gemaakt door een leerling van Dürer.

Niveau: eenvoudig Hoogteverschil: 320 meter Franse naam fietstochtLe Pays de San-Antonia à vélo’ Praktische info & route (ENG)

/// Langs de kunstenaarsdorpen in de Dauphiné (47 km)

Fietsronde met vertrek en aankomst in het plaatsje Dolomieu, in het noorden van de Isère. Deze fietstocht voert door mooie landschappen en dorpen die kunstenaars geïnspireerd hebben. Zoals Morestel en Brangues, waar de Franse schrijver Stendhal verbleef toen hij Le Rouge et le Noir schreef. In het tweede deel van de rit kom je langs Aoste, een dorp langs de vroegere Romeinse weg van Vienne naar Italië. Op deze plek zijn enorm veel Gallo-Romeinse voorwerpen opgegraven.

Niveau: moeilijk Hoogteverschil: 413 meter Franse naam fietstocht: ‘Entre balcons et Vals du Dauphiné’ Praktische info & route (ENG)

Morestrel (P.Jayet)

/// Door de streek van het kaasje Saint-Marcellin (51 km)

Je start in het dorp Roybon voor deze fietsronde van 47 km door het beboste heuvellandschap van de Chambarans, met mooie uitzichten vanaf de colletjes onderweg. Halverwege passeer je het dorp Saint-Marcellin, de bakermat van dat beroemde rauwmelkse kaasje. Goeie plek dus voor een smakelijke tussenstop! Daarna kun je bovendien afstappen voor een bezoek aan de indrukwekkende gotische abdij van Saint-Antoine, gelegen tussen rijen lindenbomen in het charmante dorp Saint-Antoine-l’Abbaye.

Niveau: moeilijk Hoogteverschil: 677 meter Franse naam fietstocht: ‘Au pays de Saint-Marcellin’ Praktische info & route (ENG)

/// Het bos van Chambaran (47 km)

Fietstocht die voor een groot deel voert door het Fôret de Chambaran, een prachtig kastanjebos van 7 hectare met herten, reeën en wilde zwijnen. Tussen de plaatsjes Marnans en Roybon rijd je bovendien door de vlakte van de Bièvre met prachtige vergezichten op de Vercors! Ook kom je in Marmans een mooi Romaans kerkje tegen.

Niveau: gemiddeld Hoogteverschil: 275 meter Franse naam fietstocht ‘En forêt de Chambaran' Praktische info & route (ENG)

Vlakte van de Bièvre (Hans/Pixabay)

/// In het land van rover Mandrin (57 km)

In de 18e eeuw was Mandrin een rover die zich schuilhield in het bos van Chambaran en van daaruit boerderijen overviel. Je fietst door dit mooie natuurgebied en komt verder langs het plaatsje Roybon, waar een miniversie van het Vrijheidsbeeld staat, en de overblijfselen van het feodale kasteel van Bressieux. Flink wat colletjes onderweg en dus ook mooie uitzichtpunten, zoals op de Col de Toutes Aures (626 meter).

Niveau: erg pittig Hoogteverschil: 993 meter Franse naam fietstocht ‘Au pays de MandrinPraktische info & route (ENG)

Chateau de Bressieux (P. Jayet)

II. FIETSEN ROND DE MEREN

/// Langs Lac du Verney in de Oisans (16 km)

Eenvoudig panoramisch fietsrondje door de vallei van de rivier Eau d'Olle en langs het meer van Verney. Je geniet onderweg van het uitzicht op de bergmassieven van Belledonne en Grandes Rousses. En je pakt zelfs een stukje van een bekende bergklim uit de Tour de France mee, de Col de la Croix-de-Fer. Maar je buigt tijdig weer af naar Allemond, het dorp aan de rand van het meer van Verney waar deze fietstocht begint en eindigt.

Niveau: makkelijk Hoogteverschil: 329 meter Franse naam fietstocht: ‘Le tour du lac de Verney’ Praktische info & route (ENG)

/// Rondje om het Lac de Paladru (27 km)

Bij deze fietstocht rijd je in een paar uur rond het azuurblauwe Lac de Paladru, het op vier na grootste natuurmeer van Frankrijk. Prachtige tocht langs het water en de directe omgeving van het meer. Met uitzicht op de diverse strandjes, kleine plezierhavens en promenades. Vertrek- en eindpunt van de tocht is Charavines, een dorp waar je opgravingen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen kunt zien in een vernieuwd archeologisch museum (opening verwacht in 2021).

Niveau: gemiddeld Hoogteverschil: 413 meter Franse naam fietstocht:  ‘Le tour du lac de PaladruPraktische info & route (ENG)

Lac de Paladru (G. Cabella)

/// De Vier Merentocht bij La Mure (57 km)

Vanuit het stadje La Mure voert deze route door de steile rivierkloof van de Drac, ofwel de Gorges du Drac, naar het meer van Monteynard, een geliefd recreatiemeer bij onder andere (kite)surfers. Op de terugweg kom je langs nog drie meren: Laffrey, Petichet en Saint-Théoffrey. Op het hoogste punt van de tocht, aan de voet van de berg Grand-Serre, heb je een prachtig uitzicht over het plateau van de Matheysine, een vroeger mijngebied.

Niveau: moeilijk Hoogteverschil: 855 meter Franse naam fietstocht: 'Le parcours des quatre lacsPraktische info & route (ENG)

III. AAN DE VOET VAN DE BERGEN

/// Aan de poort van de Alpen (24 km)

Korte fietsronde ten oosten van Vienne, in de omgeving van Bourgoin-Jallieu, door een bosrijk heuvellandschap met uitzicht op de eerste bergtoppen in de verte. Je fietst er door een rustiek landschap met dorpen, akkers en (zwem)meren, waar je halt kunt houden voor een verfrissende duik. Ook kom je langs de mooie beschermde natuur van het meertje van Montjoux, met talrijke soorten vogels, vissen, libellen en amfibieën.

Niveau: gemiddeld Hoogteverschil: 413 meter Franse naam fietstocht: ‘Aux portes des Alpes’ Praktische info & route (ENG)

/// Panoramisch fietstochtje in de Vercors, tussen Autrans en Méaudre (14 km)

Deze route heeft weinig hoogteverschil en is door de korte afstand geschikt voor het hele gezin! De lusvormige route gaat over de weggetjes tussen dorpen Autrans en Méaudre, in het uiterste noorden van het Regionaal Natuurpark van de Vercors. Je fietst tussen de weilanden van de vallei van de Autrans, met hier en daar authentieke Vercors-boerderijen met trapgevels, hier ook wel ‘sauts de moineaux’ (trapje voor de mussen) genoemd.

Niveau: eenvoudig Hoogteverschil: 149 meter Franse naam fietstocht: 'Entre Autrans et Méaudre' Praktische info & route (ENG)

Fietsen in de Vercors (Inspiration Vercors)

/// Le Trièves, op de grens met de Provence (51 km)

Prachtige tocht voor geoefende fietsers die hem in 3,5 tot 4 uur kunnen rijden. Je fietst hier in de Thrièves-vallei, een weelderig gebied in het zuidelijkste deel van de Isère. Met uitzicht op twee machtige en bekende bergtoppen: de Mont Aiguille (2087 m) in de Vercors en de Obiou (2789 m) in het Dévoluy-massief. Onderweg kom je onder meer langs de duizelingwekkende rotswanden en mooie dorpjes met fonteinen.

Niveau: moeilijk Hoogteverschil: 840 meter Franse naam fietstocht: 'Le Trièves, aux portes de la Provence' Praktische info & route (ENG)

IV. UITDAGENDE BERGTOCHTEN

/// Fietstocht van de Vier Bergen in de Vercors (42 km)

Ideaal rondje om je op te warmen voordat je de mythische bergwegen van de Vercors gaan bedwingen! Deze tocht start in Méaudre en gaat door het dal van Autrans naar het dal van Lans via Col de la Croix-Perrin. Daarna passeer je de bergdorpen Lans-en-Vercors en Villard-de-Lans. De terugweg gaat via het verkoelende weggetje door de Gorges du Méaudret. Je rijdt hier door uitgestrekte graslanden omringd door bossen, zodat je kunt bijkomen in de schaduw.

Niveau: moeilijk Hoogteverschil: 564 meter Franse naam fietsroute: Le tour des Quatre-MontagnesPraktische info & route (ENG)

Dal van de Aurans (S. Charles)

/// De oostkant van de Vercors (44 km)

Tussen Saint-Barthélémy en Gresse-en-Vercors biedt deze route indrukwekkende panorama’s. De weg wordt aan ene kant overschaduwd door de duizelingwekkende kalkkliffen van de Vercors, en aan de andere kant zijn de bergketens van Belledonne, Grand Serre, de Sénépy, de Barre de Ecrins en de Dévoluy te zien aan de horizon.

Niveau: extra pittig Hoogteverschil: 1154 meter Franse naam fietsroute: ‘Le balcon est du Vercors’ Praktische info & route (ENG)

/// De cols en vergezichten van de Chartreuse (75 km)

Deze rit is niet voor iedereen weggelegd… Maar wat een uitzichten! Door ongerepte natuur van bossen, watervallen, bergstromen en natuurlijk die spectaculaire rotsmuren van de Chartreuse. De tocht vertrekt vanuit Saint-Etienne-de-Crossey en neemt getrainde wielrenners mee over de indrukwekkende weg door de Gorges du Guiers Vif naar het hart van het Regionaal Natuurpark van Chartreuse. De beklimming gaat verder op de Col du Cucheron, om vervolgens de afdaling in te zetten richting Saint-Pierre-de-Chartreuse, waar je het beroemde karthuizerklooster La Grande Chartreuse al van ver kunt zien liggen. Daarna rijd je weer terug via de Gorges du Guiers Vif.

Niveau: extra pittig Hoogteverschil: 1762 meter Franse naam fietsroute: ‘Cols et panoramas de Chartreuse’ Praktische info & route (ENG)

/// De muurtjes van de Vercors (42 km)

Een tocht voor wielrenners die houden van klimwerk! Vanuit Pont-en-Royans, een schilderachtig dorpje aan de Bourne, met huizen schuin boven de rivier, loopt deze fietsroute eerst door de vallei van de Isère, langs tabaksvelden en notenboomgaarden. Vervolgens rijd je al klimmend de haarspeldbochten van de Vercors tot aan het gehucht La Faz. Vanaf daar volgt een afdaling naar Choranche en de Gorges van la Bourne, via de spectaculaire Route de Presles, die uit de kalkrots gehakt is.

Niveau: extra pittig Hoogteverschil: 1462 meter Franse naam fietsroute: ‘Les murailles du Vercors’ Praktische info & route (ENG)

Muurtjes van de Vercors (Agence Urope)

/// De uitzichtpunten van de Chartreuse en de Grésivaudan (51 km)

Deze fietstocht vanuit Chapareillan begint met een uitstapje naar de wijngaarden van de vallei van Grésivaudan, en gaat vervolgens het steile voorgebergte in van de oostelijke rand van de Chartreuse. Vanaf het plateau des Petites Roches worden de bergmassieven Belledonne, de Bauges en de Mont Blanc zichtbaar aan de horizon. Op dit plateau zijn er zulke gunstige windstromen dat het parapente-liefhebbers uit de hele wereld trekt, met als jaarlijks hoogtepunt de beroemde Coupe Icare.

Niveau: extra pittig Hoogteverschil: 1203 meter Franse naam fietsroute: 'Balcons de Chartreuse et Grésivaudan' Praktische info & route (ENG)

/// Onder de toppen van de Belledonne (105 km)

Krachtmeting deze route! Het traject kronkelt vanuit het kuuroord Uriage-les-Bains omhoog naar de top van het bergmassief van Belledonne, in een aaneenschakeling van kloven en valleien tot aan Saint-Pierre d’Allevard (totaal meer dan 2 km hoogteverschil!). Je komt daarbij door prachtige dorpen en bij iedere bocht biedt de route een ander uitzicht op de Isère-vallei en de Chartreuse. Op de terugweg fiets je door de vallei van Grésivaudan, een brede en vlakke gletsjervallei waar de Isère doorheen stroomt.

Niveau: extra pittig Hoogteverschil: 2125 meter Franse naam fietsroute: Les balcons de Belledonne’ Praktische info & route (ENG)

De Belledonne (Images et Rêves)

/// De beklimming van de Chamrousse (14 km)

Ook deze fietstocht begint in het 19e-eeuwse kuuroord Uriage-les-Bains en vervolgt met een geleidelijke beklimming (met lange bochten) tot aan de wintersportplaats Chamrousse. Route door een gevarieerd landschap met velden, naaldbossen en veengronden, die eindigt aan de voet van de hoge toppen van het massief van Belledonne. In Chamrousse kun je eventueel de gondel pakken naar 2250 meter hoogte, voor een lunch in het bergrestaurant met spectaculair uitzicht tot aan Grenoble. 

Niveau: extra pittig Hoogteverschil: 1440 meter Franse naam fietsroute: 'La montée de Chamrousse' Praktische info & route (ENG)

/// Beklimming van de Alpe d’Huez, Col de Sarrenne en de bergweg van Auris (56 km)

In deze fietsroute is de legendarische beklimming van de Alpe d’Huez opgenomen. Met de beruchte 21 haarspeldbochten waar de grootste Tour de France-renners al op zijn losgegaan! Vervolgens voert de tocht naar de vallei van Ferrand, een kleine, ongerepte vallei met authentieke dorpen. Daarna keer je terug via de Balcons d’Auris, over een weg die aan de bergflank lijkt te hangen, met een duizelingwekkende panorama op de vallei van Romanche.

Niveau: extra pittig Hoogteverschil: 1440 meter Franse naam fietsroute:Alpe d’huez, col de Sarenne et balcons d’Auris’ Praktische info & route (ENG)

(Agence Urope)

ONTDEK HIER NOG MEER FIETSTOCHTEN IN DE ISÈRE: